Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi || श्री हनुमान चालीसा Lyrics.

Hanuman Chalisa Lyrics. हनुमान चालीसा इसे श्री हनुमान चालीसा कहते हैं, यह एक पवित्र ग्रंथ है और महाकाल हनुमान जी के उपासकों के लिए एक गज़ब का साधन है। इसकी रचना तुलसी दास जी ने की है। इसकी रचना 40 छंदों में हुई है जिसमें भगवान हनुमान जी की महिमा का वर्णन है।
इसका संस्तुति पाठ न केवल आत्मिक शांति प्रदान करता है, बल्कि जीवन के अदिक तरीकों से कष्टों और अनेकों बाधाओं को दूर करता है। यह अवश्य मंत्र की भांति कार्य करता है। श्री हैं यूं कहें कि, भक्तों के लिए यह अद्भुत साधन समस्त हनुमान जी की कृपा प्राप्त करना है।
Hanuman Chalisa Lyrics in Hindi

दोहा:
श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुरु सुधारि।
बरनऊं रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि।।
बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
बल बुद्धि बिद्या देहु मोहिं, हरहु कलेस बिकार।।
चौपाई:
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।
जय कपीस तिहुं लोक उजागर।।
रामदूत अतुलित बल धामा।
अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।।
महाबीर बिक्रम बजरंगी।
कुमति निवार सुमति के संगी।।
कंचन बरन बिराज सुबेसा।
कानन कुंडल कुंचित केसा।।
हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै।
कांधे मूंज जनेऊ साजै।
संकर सुवन केसरीनंदन।
तेज प्रताप महा जग बन्दन।।
विद्यावान गुनी अति चातुर।
राम काज करिबे को आतुर।।
प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया।
राम लखन सीता मन बसिया।।
सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।
बिकट रूप धरि लंक जरावा।।
भीम रूप धरि असुर संहारे।
रामचंद्र के काज संवारे।।
लाय सजीवन लखन जियाये।
श्रीरघुबीर हरषि उर लाये।।
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।
अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।।
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा।
नारद सारद सहित अहीसा।।
जम कुबेर दिगपाल जहां ते।
कबि कोबिद कहि सके कहां ते।।
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा।
राम मिलाय राज पद दीन्हा।।
तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना।
लंकेस्वर भए सब जग जाना।।
जुग सहस्र जोजन पर भानू।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।
प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं।
जलधि लांघि गये अचरज नाहीं।।
दुर्गम काज जगत के जेते।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।
राम दुआरे तुम रखवारे।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे।।
सब सुख लहै तुम्हारी सरना।
तुम रक्षक काहू को डर ना।।
आपन तेज सम्हारो आपै।
तीनों लोक हांक तें कांपै।।
भूत पिसाच निकट नहिं आवै।
महाबीर जब नाम सुनावै।।
नासै रोग हरै सब पीरा।
जपत निरंतर हनुमत बीरा।।
संकट तें हनुमान छुड़ावै।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।
सब पर राम तपस्वी राजा।
तिन के काज सकल तुम साजा।
और मनोरथ जो कोई लावै।
सोइ अमित जीवन फल पावै।।
चारों जुग परताप तुम्हारा।
है परसिद्ध जगत उजियारा।।
साधु-संत के तुम रखवारे।
असुर निकंदन राम दुलारे।।
अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता।
अस बर दीन जानकी माता।।
राम रसायन तुम्हरे पासा।
सदा रहो रघुपति के दासा।।
तुम्हरे भजन राम को पावै।
जनम-जनम के दुख बिसरावै।।
अन्तकाल रघुबर पुर जाई।
जहां जन्म हरि-भक्त कहाई।।
और देवता चित्त न धरई।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई।।
संकट कटै मिटै सब पीरा।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।
जै जै जै हनुमान गोसाईं।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।
जो सत बार पाठ कर कोई।
छूटहि बंदि महा सुख होई।।
जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।
होय सिद्धि साखी गौरीसा।।
तुलसीदास सदा हरि चेरा।
कीजै नाथ हृदय मंह डेरा।।
दोहा:
पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।
Related Read:- Top 10 Mata Ke Bhajan Lyrics in Hindi: माता के भजन लिरिक्स
Hanuman Chalisa Lyrics in English

Doha:
shreeguru charan saroj raj, nij manu mukuru sudhaari.
baranun raghubar bimal jasu, jo theeku phal chaari..
buddhiheen tanu jaanike, sumiraun pavan-kumaar.
bal buddhi bidya dehu kal mohin, harahuse bikaar..
Chaupaee:
jay hanumaan gyaan gun saagar.
jay kapees tihun lok sampark..
raamadoot atulit bal dhaama.
anjani-putr pavanasut naama..
mahaaveer bikram bajarangee.
kumati nivaar sumati ke sangee..
kanchan baran biraaj subesa.
kaanan kundal kunchit kesa..
haath bajr au dhvaja bijay.
kandhe moonj janeoo saajai.
sanra suvan kesareenanda.
tej prataap maha jag bandhan..
vidyaavaan gunee ati chatur.
raam kaaj karibe ko aatur..
prabhu charitr sunibe ko rasiya.
raam lakshman seeta man basiya..
sookshm roop dhari siyaahin dikhaava.
bikat roop dhari lank jaraava..
bheem roop dhari asur sanhaare.
raamachandr ke kaaj sanvaare..
laay sajeevan lakhan jiyaaye.
shreeraghubeer harashi ur laaye..
raghupati keenhee bahut badaee.
mam tum bharat priyahi sam bhaee..
sahas badan tummharo jas gaavain.
as kahi shreepati kanth samarpan..
sanakaadik brahmaadi munisa.
naarad saarad sahit ahisa..
jam kuber digapaal jahan te.
kabi kobid kahi saake sthaan te..
tum upakaar sugreevahin keenha.
raam milaay raaj pad deenha..
tummharo mantr bibheeshan maana.
lankeshvar bhe sab jag jaana..
jug sahasr jojan par bhaanoo.
leelyo taahi phal madhur jaanu..
prabhu mudrika meli mukh maaheen.
jaladhi lambee gaee acharaj nahin..
durgam kaaj jagat ke jete.
sahaj anugrah tumhare tete..
raam duaare tum rakhavaare.
hot na aagya binu paisere..
sab sukh lahai vivaah sarana.
tum kaahoo ko dar na.
aapan tej samhaaro aapai.
trilok haank ten kaampai..
bhoot pishaach nikat nahin aavai.
mahaabeer jab naam sunaavai..
naasai rog harai sab peera.
japat nirantar hanumat beera..
sankat ten hanumaan siddhaantavai.
man kram bachan dhyaan jo laavai..
sab par raam tapasvee raaja.
teen ke kaaj sakal tum saaja.
aur manorath jo koee laavai.
soi amit jeevan phal paavai..
chaaro jug parataapapriy.
paramasiddh jagat ujiyaara..
saadhu-sant ke tum rakhavaare.
asur nikandan raam dulaare..
asht siddhi nau nidhi ke daata.
as bar deen jaanakee maata..
raam rasaayan tumhaare paas.
sada raho raghupati ke daasa..
tumhaare bhajan raam ko paavai.
janm-janm ke duhkh bisaaravai..
antakaal raghubar pur jaee.
jahaan janm hari-bhakt kahaee..
aur devata chitt na dharai.
hanumat sei sarb sukh karai..
sankat katai mitai sab peera.
jo sumirai hanumat balabeera..
jay jay jay hanumaan gosaeen.
krpa karahu gurudev kee nain..
jo sat baar paath kar koee.
chhootahi bandi maha sukh hoee..
jo yah padhen hanumaan chaaleesa.
hoy siddhi saakhee gaureesa..
tulaseedaas sada hari chera.
keejai naath hrday manh..
Doha:
pavan tanay sankat haran, mangal moorati roop.
raam lakshman seeta sahit, hrday basahu sur bhoop..
Related Read:- Sunderkand Lyrics: सुंदरकांड पाठ हिंदी लिरिक्स






